Heb je een vakantie naar Bonaire geboekt, dan mag een snorkelset in je koffer niet ontbreken. Bonaire staat bekend als “divers paradise”, maar ook voor de snorkelfan is er een grote keuze aan mooie plekken om het rijke onderwaterleven te bewonderen. Naast de welbekende plekken zoals 1000 Steps en de Zoutpier, zijn er wat ons betreft nog een aantal bijzondere snorkellocaties die niet aan je lijstje mogen ontbreken tijdens je vakantie op Bonaire.
Mooiste plekken om te snorkelen op Bonaire
Bijzondere snorkelplekken – insider tips
Uiteraard zijn er op Bonaire een aantal snorkelplekken die niet op je lijstje mogen ontbreken. Denk aan 1000 Steps, Klein Bonaire of de Zoutpier (de schildpadden-hotspot). Naast dit bekende rijtje zijn er nog veel meer bijzondere plekken om te gaan snorkelen. Dit zijn onze favorieten:
1. Andrea 1 & 2 – driftsnorkel
Verscholen achter de wijk Sabadeco liggen twee prachtige spots om te snorkelen: Andrea 1 en 2. Ze zijn allebei de moeite waard om te ontdekken. Op beide plekken heb je langs de kant een indrukwekkend plateau van koraal. We zien hierop vaak hele grote papegaaivissen (rainbow parrot fish) en met een beetje geluk kom je ook schildpadden tegen. De twee sites zijn via een zandpad langs de waterkant met elkaar verbonden. Je loopt in 10 minuten van de ene naar de andere plek, waardoor je ook een driftsnorkel kan doen. Kijk welke kant de stroming op staat om te bepalen of je bij Andrea 1 of 2 het water in gaat en laat je rustig door de stroming meevoeren. Weinig moeite, groot geluk!
2. Karpata
Aan het einde van de prachtige kustweg, de Queens highway, ligt duikplek Karpata. Je kunt deze snorkel prima combineren met een snorkel bij 1000 Steps, dat halverwege deze kustweg ligt. Bij Karpata kan de stroming sterk zijn en de golfslag hoog. Je kunt hier het beste snorkelen op dagen met weinig wind. Bekijk bij aankomst eerst hoe de situatie is voordat je besluit het water in de te gaan. Je kunt het beste via het betonnen plateau de zee in gaan. Hou er rekening mee dat de stenen glad kunnen zijn. Een groot deel van het rif ligt hier in ondiep water (minder dan vijf meter) en is bedekt met prachtige koralen. De diversiteit van het koraal is erg groot en daardoor kun je ook veel verschillende vissen spotten. Op Karpata laten zich met regelmaat schildpadden zien. Heb je na je snorkel lekkere trek gekregen, rijdt dan door naar Rincon, naar het lokale restaurantje Posada Para Mira. Je kunt hier heerlijk lunchen met een prachtig uitzicht.
3. Sorobon – Lac Bay
Aangezien de zee aan de oostkust van Bonaire met veel kracht tegen de klippen slaat, is er aan deze kant van het eiland voor snorkelaars weinig te vinden. Behalve in de azuurblauwe lagune van Lac Bay, wat beter bekend staat als Sorobon. Deze baai wordt afgesloten en beschermd tegen de hoge golven van de Caribische Zee, door een indrukwekkend barrièrerif. Maar de baai is met name bekend omdat het dé windsurf-hotspot van Bonaire is. Net als bij Karpata is snorkelen bij het rif van Lac Bay fijner op dagen met weinig wind. Het rif ligt aan de overkant van de baai, waardoor je deze lopend of zwemmend zult moeten oversteken. In ongeveer 20 minuten maak je vanuit één van de strandtenten de oversteek en vervolgens snorkel je naar links. Het water blijft op alle plekken ondiep. De golven worden wel wat hoger naarmate je dichter bij het einde van de baai komt.
Het rif bestaat uit grote formaties van elkhorn en staghorn koraal die tot aan het wateroppervlak reiken. Je kunt hier voorzichtig tussendoor snorkelen, maar let op dat je niet door de deining tegen het koraal aankomt. Om dezelfde reden is het ook niet verstandig om over de koraalformaties heen te zwemmen, maar kun je beter je weg er omheen proberen te vinden. Tijdens het snorkelen kun je grote kroonslakken, ook wel karkó genoemd, tegenkomen. Deze zeeslak kan tot wel 30 cm groot worden, maar wordt helaas met uitsterven bedreigd door overbevissing. Houd tijdens deze snorkel je ogen goed open, want Lac Bay is óók de ideale plek om roggen en kleine haaien te spotten!
Via Google maps kun je goed zien hoe dit rif de baai afsluit en waar de grootste koraalformatie zich bevindt.
4. Lac Cai
Tegenover Sorobon, aan de andere kant van de Lac Bay, ligt een idyllisch strandje te midden van de mangrovebossen. Het kost wel wat moeite om er te komen, want de onverharde weg naar Lac Cai is er één vol kuilen. Als je de weg weet te trotseren, is het de moeite meer dan waard. Hier vind je geen koraal in het water, maar een totaal andere onderwaterwereld. De mangroven van Bonaire zijn de kraamkamer van de zee. Tussen de wortels zie je groepen met kleine vissen verscholen. Daarnaast spot je er opgroeiende roofvissen zoals de barracuda. Lac Cai is met name bekend vanwege de enorme stapels karkó-schelpen die er langs de kant liggen. Ze herinneren aan een tijd dat er nog gevist mocht worden op deze flinke zeeslak. Vanaf de landtong kun je in het ondiepe water snorkelen over de zandvlakte en de zeegrasbedden. Met een beetje geluk kun je hier zeesterren vinden. Als je rechts om de landtong heen zwemt, kun je snorkelen langs de mangrovebossen zelf. Een unieke ervaring!
Let op, het dragen van vinnen tijdens het snorkelen is hier verboden. Ook dien je met veel zorg om te gaan met dit kwetsbare ecosysteem. Staan op zeegrasbedden is niet toegestaan, zeesterren en kroonslakken mogen niet verplaatst worden en wees voorzichtig met de wortels van de mangroven.
5. Playa Frans
Helemaal verscholen in het noorden, via de onverharde weg die langs het terrein van de BOPEC leidt, ligt Playa Frans. Wederom een plek waar je wat moeite voor moet doen om hem te bereiken, maar je krijgt er een prachtige onderwaterwereld voor terug. Snorkelen bij Playa Frans is een ware ontdekkingstocht. In het ondiepe gedeelte reiken de koralen bijna tot aan het wateroppervlak. Je kunt er tussendoor zwemmen, wat een unieke ervaring is. Achter dit doolhof van koraal, in het diepere gedeelte, gaat een glooiend onderwaterlandschap vol koraalformaties schuil. Ook daar is er ontzettend veel te zien.
Het water in met HopiBonaire
Wij zijn Bas en Jessica, lokale tourguides op Bonaire. In 2021 kwamen we op Bonaire aan met het idee om hier voor zes maanden te blijven. Ondertussen mogen we Bonaire ons thuis noemen. Als echte natuurliefhebbers weten we zowel boven als onder water de weg goed te vinden. Dat vonden we zó leuk, dat we er ons beroep van hebben gemaakt. In 2022 zijn we gestart met het organiseren van privétours onder de naam HopiBonaire. Wanneer we niet met gasten op pad zijn, kun je ons vinden op één van de vele snorkelplekken die Bonaire rijk is.
Praktische tips
Wil je snorkelen op Bonaire, dan is het handig om met een aantal dingen rekening te houden. Met deze drie tips word je snorkelervaring gegarandeerd een succes!
Tip 1: Passend masker en een snorkel met afsluiting aan de bovenkant
Er is niets vervelender dan een masker waar water in lekt of een hap zout water als er een golf over je snorkel heen spoelt. Deze ongemakken zorgen ervoor dat je meer bezig bent met andere zaken dan echt genieten van de onderwaterwereld. Het beste ga je naar een duikwinkel voor de aanschaf van een set. Om een masker te passen, druk je het op je gezicht zonder de band over je hoofd te trekken. Blijft het zitten dan heb je een passend masker en is de kans op lekkage klein. Iets duurdere maskers hebben een rand van zachte siliconen zodat het masker ook geen pijn gaat doen tijdens het snorkelen. Een goede set gaat met gemak 10 tot 15 jaar mee.
Tip 2: Op Bonaire zijn waterschoenen een “must”
Met meer dan 60 kantduikplekken en een prachtig rif, staat Bonaire bekend als de beste kantduikbestemming ter wereld. Ook voor snorkelaars is dit goed nieuws, want er is vaak al veel te zien in de ondiepe delen van het water. Dat betekent echter ook dat het rif begint waar het land ophoudt. Daardoor zijn er op Bonaire maar weinig witte zandstranden, zoals je die tegenkomt op Curaçao of Aruba. Bij alle gemarkeerde duiksites is een plek in het rif vrijgemaakt om het water in te gaan. Je ziet dit aan de geel geverfde stenen. Vanwege de rotsachtige ondergrond en de daarin verstopte zee-egels wil je zeker niet op je blote voetjes de zee in lopen. Neem daarom een paar waterschoenen mee in je koffer. Een kleine investering die goud waard is.
Tip 3: Laat geen waardevolle spullen achter in je auto
Op Bonaire doen we onze auto’s niet op slot. Een dief kan beter in je auto kijken en niets vinden, dan je auto openbreken. Laat daarom geen waardevolle spullen achter in de auto. In een duik-ei, waterdichte telefoonhoes of goede dry bag, kun je je autosleutel, telefoon en bankpas kwijt tijdens het snorkelen.
Ook boven water is Playa Frans een leuke plek om te verblijven. Er staan een paar vissershuisjes en aan de landkant ligt er een mooie saliña waar veel watervogels zoals pelikanen te vinden zijn. Met een gevulde koelbox en je eigen strandstoeltje kun je hier geruime tijd vertoeven.
Hopelijk hebben we je lekker kunnen maken om nieuwe snorkelplekken aan je lijstje toe te voegen tijdens je vakantie op Bonaire. Al deze plekken zijn met een auto die hoog op zijn wielen staat goed te bereiken. Wil je graag één van deze plekken bezoeken, maar vind je het toch spannend om off-road te rijden of om er op eigen gelegenheid te snorkelen? Kijk dan op onze site naar de mogelijkheden om op tour te gaan.
Vakantie Bonaire
The post Snorkelen op Bonaire: de meest bijzondere locaties en praktische tips appeared first on Food Travel Photography.