Een tijdje terug heb ik een week lang gekampeerd in Schotland. In de vrije natuur. Ik ging van 1 x kamperen tijdens schoolkamp en een keer met een vriendinnetje mee, naar kamperen in het wild. En toegegeven, voor de reis zag ik daar best wel tegen op. Uiteindelijk waren alle campings in Schotland vol in de zomer en had ik sowieso weinig andere keus xD.
Kamperen in de vrije natuur
Het was koud vannacht en ik heb eigenlijk nog geen idee waar we precies zijn. Gisteravond werd het al snel donker en door de midgets overal zijn we vrijwel meteen de tent in gedoken. Maar nu word ik wakker van de warmte, en van de felle zon. Ik weet niet hoe snel ik de tent open moet ritsen. Mijn hemel. Wat is het hier mooi. Onze tent ligt op kiezels maar het voelt toch zacht aan. De mist trekt vrij snel weg en het spiegelgladde water komt te voor schijn. Ik ga de tent uit voor het ontbijt. Pannekoeken, eitjes, broodjes en yoghurt. We koken onder de bomen, er is niemand en eten buiten voor onze tent. Warmte. Zon. Natuur.
Wild kamperen in Europa tips & tricks
Bovenstaande is voor mij een moment van ultiem geluk. Van ontspanning en van vrij zijn. En daarom vind ik dat iedereen een keer moet gaan wild kamperen in de vrije natuur. Wel op een aantal voorwaarden uiteraard. Wil je slapen in de natuur dan is het logisch dat je respect voor haar hebt, haar goed behandeld.
Waar in Europa mag je wild kamperen?
Wild kamperen is ergens overnachten op niet aangewezen locaties. Doe je dit voor een nachtje dan wordt dit bivakkeren (van 19u tot 9u mag je ergens kamperen) genoemd. De regels hiervoor zijn minder streng dan bij langer wild kamperen.
Op de meeste plekken in Europa is het niet toegestaan zomaar ergens je tent neer te zetten. In België en Luxemburg moet toestemming worden gevraagd worden aan de boswachter of de eigenaar voordat je ergens je tent mag plaatsen. In Nederland zijn er op initiatief van het Staatsbosbeheer wel kampeerterreinen, waar je legaal en gratis kunt semi-wildkamperen. In onder andere Finland, Schotland, Zweden, Turkije en Noorwegen is wildkamperen onder voorwaarden wél toegestaan. Je mag hier particuliere grond betreden om van de vrije natuur te genieten: fietsen, wandelen, varen en zwemmen is toegestaan. En je mag de tent opzetten met als voorwaarde dat er geen schade aan de natuur of aan landbouw wordt aangericht, en dat niemand wordt gestoord. Jagen en vissen is sowieso niet toegestaan. Vuur maken mag in veel gevallen ook niet (vooral in Nationale parken), of het is beperkt toegestaan op aangewezen plekken.
Landen waar wild kamperen wél is toegestaan:
- Turkije
- Georgië
- Zweden
- Finland
- Letland
- Litouwen
- Estland
- Noorwegen
- Ijsland
- Polen
- Groenland
- Frankrijk: legaal bivakkeren op 1 uur wandelafstand van weg.
- Oostenrijk, bivakkeren is toegestaan
- Zwitserland, buiten natuurreservaten is wild kamperen toegestaan, zolang 100m van water verwijderd.
Zorg voor een goede ondergrond
Een goede nachtrust doet wonderen en omdat je met wild kamperen vrij weinig aan de omgeving kunt veranderen ís het handig om zelf een stevig matje mee te nemen. Gras, zand of iets anders kan koud en hard zijn en uit eigen ervaring zeg ik: dat is een drama. Zelf gebruik ik dit matje als ondergrond en om op te slapen.
Overnacht in de buurt van water, maar niet té dichtbij
In Schotland sliepen we een aantal keer aan de welbekende ‘loch’s’ en hoewel dat prachtig was, in combinatie met bos en zomer is dat ‘s avonds bijna niet te doen qua midgets. Deze mini-muggen zijn echt terror beesten waardoor je echt niet lekker buiten kunt zitten. Vuur of geurkaarsen helpen even min. Toch is het handig wat water in de beurt te hebben. In Zweden of bijvoorbeeld Groenland kun je het op veel plekken zelfs drinken. Daarnaast is het fijn je spullen, en jezelf, een beetje te kunnen wassen!
Neem toch die geurkaasen mee
Misschien helpen ze dat niet heel goed tegen midgets, andere dieren blijven wel sneller uit de buurt. Citrus vinden wespen bijvoorbeeld niet heel fijn. En een kaarsje ‘s avonds is toch ook wel heel gezellig. Let er op dat deze niet om kan vallen.
En vergeet vooral toiletpapier niet
De nachtmerrie van elke vrouw (toch?), voor mij in elk geval. Geen toilet in de buurt. Thank god dat Schotland overal in de steden openbare toiletten en zelfs douches heeft! Papier of vochtige doekjes zijn echt je redding tijdens het wild-kamperen. Net als desinfecterende zeep trouwens.
De inpaklijst
- Tent, / hangmat met klamboe
- Slaapzak
- Slaapmatje
- Zaklamp (nog handiger, eentje voor op je hoofd)
- Deo, droogshampoo, cremé, desinfecterende gel, vochtige doekjes.
- Scherp zakmes
- Zakken voor afval
- Kaarsen
- Bij vulbaar flesje (water)
- Slippers
- Aansteker
- Blikopener
- Handdoek
Voor de eerste keer wild kamperen is voor de meeste (vrouwen?) misschien eerst even door de zure appel heen bijten. Maar daarna smaakt ie echt fantastisch. Kamperen in de vrije natuur is een van mooiste manieren van reizen. Ik was in Schotland in de zomer en sliep aan het meer Lomond, een van de mooiste plekken in Schotland!
The post Wild kamperen in de vrije natuur: tips & tricks! appeared first on Food Travel Photography.